Enhancing the user experience with George Oikonomou, Senior Engineering Manager at efood

weLEADERs Unplugged

In this episode, we hosted George Oikonomou, Senior Software Engineering Manager at efood. We discussed how technology has influenced user experience, and what to expect in the future.

Additionally, we talked about the significant challenges and opportunities in Software Engineering, the application of technologies like GenAI, and future trends.

➡️How close or far are we from the day when we’d go to the office and find a cafe waiting for us?
➡️What do George and NASA have in common?

🔊 Tune in on your preferred podcast platform, and remember to subscribe to stay informed about our upcoming episodes (*in Greek).

▶️Listen now 

💚 Spotify
🍎 Apple Podcasts
🟠 Google Podcasts

 

📝Transcript

Γιώργος [00:00:01] Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε βέλτιστο το user experience να πάρει χρήσεις αυτό που θέλει, σπαταλώντας τον λιγότερο χρόνο και όσο το δυνατόν πιο οικονομικά γίνεται. Οπότε για παράδειγμα, θα ήταν ωραίο να ξέρεις, σήμερα θα πάω στο γραφείο, οπότε θέλω να με περιμένει ένας καφές εκεί. Κάτι τέτοια πράγματα δεν είναι μακριά και δεν είναι και κοντά ταυτόχρονα. 

Ελένη [00:00:51] Καλώς ήρθατε στο WE LEADERS Unplugged το podcast που εξερευνεί πώς η τεχνολογία διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Είμαι η Ελένη Ακτύπη Managing Director του WE LEAD. Ακολουθήστε με σε ένα ακόμη επεισόδιο αυτής της σειράς. Μαζί ανακαλύπτουμε τις συναρπαστικές δυνατότητες του μέλλοντος μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις με επαγγελματίες του χώρου από Ελλάδα και εξωτερικό. Στο σημερινό επεισόδιο μαζί μας είναι ο Γιώργος Οικονόμου Senior Engineering Manager στο efood. Με τον Γιώργο συζητάμε μεταξύ πολλών άλλων πόσο η τεχνολογία έχει επηρεάσει την εμπειρία του χρήστη, καθώς και τι να αναμένουμε στο μέλλον. Γιώργο καλωσήρθες στο WE LEADERS Unplugged. 

Γιώργος [00:01:16] Καλώς σας βρήκα Ελένη! 

Ελένη [00:01:17] Όπως σε κάθε επεισόδιο θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση με την αγαπημένη μας παράδοση για να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Το γνωστό fast five session. Είσαι έτοιμος; 

Γιώργος [00:01:27] Είμαι πανέτοιμος. 

Ελένη [00:01:29] Αγαπημένο tech gadget. 

Γιώργος [00:01:31] Νομίζω είναι εύκολη απάντηση. Ένας smart phone. Δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς ένα smart phone. 

Ελένη [00:01:37] Αν θα μπορούσες να είχες μια υπερδύναμη. Ποια θα ήθελες να είναι αυτή; 

Γιώργος [00:01:42] Θα ήθελα να μπορώ να ταξιδεύω στο χρόνο, να πηγαίνω μπρος πίσω για να μπορώ να συγκρίνω κουλτούρες και πολιτισμούς και να παίρνω ιδέες και να μπορώ να εφαρμόσω κάθε μέρα στην καθημερινότητά μου. 

Ελένη [00:01:52] Τελευταίο ταξίδι που έκαvες σε Ελλάδα ή εξωτερικό. 

Γιώργος [00:01:56] Σε Ελλάδα είναι λίγο βαρετό, Αθήνα. Στο εξωτερικό είναι επίσης λίγο στάνταρ προορισμός το Λονδίνο. 

Ελένη [00:02:04] Και για όσους όσες μας ακούνε που είσαι τώρα γιατί είπες ότι το ταξίδι ήταν στην Αθήνα; 

Γιώργος [00:02:09] Τώρα δουλεύω με καθεστώς τηλεργασίας από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Πρέβεζα και ανά τακτικά χρονικά διαστήματα πηγαινοέρχομαι στην Αθήνα και στο efood. 

Ελένη [00:02:20] Πρωινός ή βραδινός τύπος; 

Γιώργος [00:02:21] Παλιότερα ήμουνα βραδινός από τα παιδικά χρόνια, αλλά πλέον all day 

Ελένη [00:02:27] Και τελευταία ερώτηση: περίγραψε τη δουλειά σου σε μια πρόταση.

Γιώργος [00:02:32] Τέλεια! Αυτή νομίζω είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Κατά κάποιο τρόπο ηγούμαι και υποπτεύομαι ομάδες μηχανικών για να προωθήσουμε καινοτόμες ιδέες και προϊόντα και να υλοποιήσουμε έργα στην εταιρεία. 

Ελένη [00:02:46] Ευχαριστούμε πάρα πολύ Γιώργο. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τώρα τη συζήτησή μας με την πορεία σου στο χώρο. Πώς ξεκίνησε; τα σημαντικότερα πρότζεκτ milestone; Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο γι αυτήν; 

Γιώργος [00:02:59] Η πορεία μου ξεκίνησε το 2013, μετά τη στρατιωτική θητεία, όπου ξεκίνησα να δουλεύω ως μηχανικός λογισμικού σε μια μικρή εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα. Έπειτα συνέχισα μια πενταετία με τα κάπιταλ κοντρόλ, πέρασα και εγώ μετανάστης στο εξωτερικό και έφυγα στη Μεγάλη Βρετανία για πέντε χρόνια, ίσως και λίγο παραπάνω. Επί εποχή covid γύρισα πίσω στην Ελλάδα, όπου δούλευα σε μια εταιρεία που είχε δορυφορικά γραφεία στην Ελλάδα και τέλος κατέληξε στο efood. Η πορεία μου είναι λίγο ανορθόδοξη. Το background μου δεν είναι software science, ούτε software engineering. Τελείωσα πολιτικός μηχανικός το 2012. Ο προγραμματισμός και το tech ήρθε μέσα από λόξα και από ανάγκης που προέκυψαν από τη ζωή και τα χόμπι. Για παράδειγμα, άρχισα να γράφω λογισμικό όταν συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμαστε μια πιο advanced πυξίδα για να μπορούμε να κάνουμε το χόμπι μας με τον πατέρα μου και να πηγαίνουμε για ψάρεμα. Να φανταστείς ότι κάπως έτσι ξεκίνησα με ατελείωτα ξενύχτια, καλοκαιρινές μέρες που έγραφα λογισμικό για προσωπική ικανοποίηση. Για κανέναν άλλο λόγο. Και κάπως έτσι συνειδητοποίησα ότι that's it for me και έκανα switch. Οπότε παράλληλα με τις σπουδές, σαν πολιτικός μηχανικός έφτιαξε το δικό μου πρόγραμμα σπουδών. Διάβασα ένα οδηγό πρόγραμμα σπουδών ελληνικού πανεπιστημίου, πήγα στο MIT opencourseware και παρακολούθησα όλα τα courses, διάβασα αρκετά βιβλία και κάπως έτσι η πορεία μου έκλινε στον προγραμματισμό. 

Ελένη [00:04:30] Πόσο εύκολο ήταν με τέτοιο πτυχίο και σίγουρα με τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει αφιερώνοντας χρόνο στον προγραμματισμό να μπεις στο χορό. Γιατί είναι μια συζήτηση που κάνουμε πολύ συχνά στο WE LEAD. 

Γιώργος [00:04:43] Θα έλεγα ότι είναι σχετικά εύκολο, αρκεί να έχεις την επιμονή και υπομονή. Για παράδειγμα, τις πρώτες φορές που έγραφα λογισμικό. Κάθε γραμμή που έγραφες ήταν και ένα crash. Ήταν και μια αποτυχία και σιγά σιγά αντιγράφοντας δεξιά αριστερά, ψάχνοντας την πληροφορία, έφτανε σε ένα καλύτερο και καλύτερο επίπεδο. Για παράδειγμα, εφόσον μας ακούνε και νεότερα παιδιά, το MIT, ή άλλα διάσημα πανεπιστήμια στον κόσμο προσφέρουν δωρεάν τα courses τους, οπότε μπορεί κάποιος να μπει να ακολουθήσει όλο το πρόγραμμα σπουδών και θα είναι σαν να φοιτεί στην κλάση του MIT γιατί έχει ακριβώς το ίδιο πρωτογενές υλικό όπως και οι φοιτητές του MIT. 

Ελένη [00:05:23] Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο γιατί σίγουρα όπως λες ένα πτυχίο είναι μια καλή αρχή. Σου δίνει πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι μόνος δρόμος και το βλέπουμε αυτό πολύ συχνά γύρω μας. Και υπάρχει κόσμος που θέλει να μπει στο χώρο της τεχνολογίας από πολύ διαφορετικά πεδία. 

Γιώργος [00:05:41] Ισχύει νομίζω έχει να κάνει πιο πολύ με την ελληνική κουλτούρα. Στη Βρετανία που έζησα πέντε χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Σε tech εταιρεία ελάχιστοι άνθρωποι είχαν computer science background. Οι περισσότεροι είχαν πολύ πολύ diverse background. 

Ελένη [00:05:58] Και σε αυτή την πορεία τώρα των 11 - 12 χρόνων, τι ξεχωρίζεις; Ποια θα έλεγες ότι είναι τα δικά σου milestones και αγαπημένα πρότζεκτ; 

Γιώργος [00:06:09] Αυτό που θα ξεχώριζε είναι ένα contribution σε βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα η οποία χρησιμοποιήθηκε από την NASA στην αποστολή που πήγε στον Άρη και την χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνεί το ελικόπτερο με το ρόβερ που είπε στον Άρη αυτό που πρόσφατα έπεσε μετά από κάποιες επιτυχείς πτήσεις. Η βιβλιοθήκη που χρησιμοποιούσε ήταν βιβλιοθήκη στην οποία έχω κανει contribute και πήρα ένα ωραίο ευχαριστήριο email από τη NASA και badge στο GitHub γι αυτό το contribution, το οποίο με έκανε να νιώθω πολύ ωραία και όμορφα. 

Ελένη [00:06:43] Εννοείται και μπράβο. Πολύ σημαντικό αυτό! Για τα άτομα τα οποία μπορεί να μη γνωρίζουν πώς λειτουργεί αυτό, Πώς μπορείς να κάνεις contribute, τι θα τους έλεγες; Πώς ξεκινάς; 

Γιώργος [00:06:54] Νομίζω ότι το πιο εύκολο βήμα είναι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς Open source που οι περισσότεροι developers πλέον χρησιμοποιούν. Και όταν βρεις κάτι λάθος να μπορείς να ψάξεις το λάθος σου και να το κάνεις πίσω στο community. Όλο αυτό το πράγμα και όλα τα λογισμικά ανοικτού κώδικα από πίσω έχουν κάποιον που τα συντηρεί και είναι long working hours και πολύ σκληρή δουλειά για να συντηρηθούνε. Το mentality που πρέπει να έχουμε πιστεύω πως είναι ότι εφόσον βρίσκω κάτι το χρησιμοποιώ, βάζω λίγο ένα λιθαράκι και το κάνω λίγο καλύτερο, είτε μικρό είτε μεγάλο. Ξεκινάς το μικρό και έρχεται και το μεγαλύτερο αργότερα. 

Ελένη [00:07:27] Και νομίζω Γιώργο ότι για μένα επίσης αυτή είναι η μαγεία της τεχνολογίας, ότι σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι μέρος κάτι μεγαλύτερου και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αλλάξεις, τι μπορεί να φτιάξεις και που μπορεί να φτάσει ο κώδικας σου. Εσένα έφτασε στο διάστημα κυριολεκτικά. Είναι μαγικό αυτό. Εσένα τι σε κάνει να ξυπνάς κάθε πρωί, ανοίγεις υπολογιστή και να είσαι χαρούμενος; τι είναι αυτό που σε τραβάει πάρα πολύ σε αυτό το χώρο; Είναι το να λύνεις προβλήματα;

Γιώργος [00:07:59] Αυτό είναι πολύ καλή ερώτηση και την έχω ακούσει σε συνεντεύξεις. Νομίζω είναι η περιέργεια και το πάθος να κάνεις explore όλο τον κόσμο και να αναλύσεις καινούργια προβλήματα. 

Ελένη [00:08:19] Σήμερα σε βρίσκουμαι στο efood. Θες να μας πεις λίγο παραπάνω γι αυτό; Ποιος ρόλος σου και γενικότερα πώς είναι δομημένη η ομάδα. 

Γιώργος [00:08:26] Στο efood με τα τελευταία 3 χρόνια. Ξεκίνησα σαν individual contributor στην ομάδα που αναπτύσσει την πλατφόρμα και συντηρεί την πλατφόρμα του efood. Δηλαδή όλο το backend σύστημα που σαπορτάρει τις παραγγελίες, τις εφαρμογές και όλο το οικοσύστημα των εφαρμογών και των πληρωμών. Αργότερα ξεκίνησα να ασχολούμαι με την δική μου ομάδα ως λίντερ μέσα στο efood. Ήμουν leader στην ομάδα του NCR που είναι η ομάδα που ασχολείται και δίνει τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα προβολής συνεργαζόμενων καταστημάτων μέσα στα apps και στις ιστοσελίδες και πλέον έχω κι άλλη μία ομάδα, την ομάδα του platform core. Ήταν η ομάδα στην οποία ήμουν αρχικά τώρα πλέον είμαι leader και σε αυτή την ομάδα και είναι ομάδα που ασχολείται με την παραγγελία και το ecosystem των apps. 

Ελένη [00:09:15] Πως η μετάβαση από  individual contributor στο να κάνεις manage μια ομάδα. 

Γιώργος [00:09:21] Γενικά το people μάνατζμεντ δεν είναι τόσο απλό όσο οι περισσότεροι πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν. Νομίζω ήταν οκ as long as you are human και προσπαθείς να μπεις, προσπαθείς να κάνεις delegate και προσπαθείς να βελτιώσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Αυτό βγαίνει, οπότε λίγο πολύ όλα τα πράγματα έρχονται φυσικά και η ροή των διαδικασιών και των πραγμάτων και το feedback, το positive feedback έρχεται φυσικά. 

Ελένη [00:09:52] Άρα σήμερα πόσα άτομα ομάδα έχεις και στις δύο ομάδες; 

Γιώργος [00:09:57] Η ομάδα σήμερα αποτελείται από 5 και 4 άτομα. 

Ελένη [00:10:01] Ωραία. Και τι τεχνολογίες χρησιμοποιείτε;

Γιώργος [00:10:04] Για τα backend συστήματα, χρησιμοποιούμε γλώσσες προγραμματισμού όπως η javascript, η go, η python, η c sharp πολύ λίγο. Java νομίζω δεν έχουμε πλέον ή δεν είχαμε ποτέ. Νομίζω αυτές είναι οι κύριες τεχνολογίες. Φυσικά τα apps είναι στις native γλώσσα που χρησιμοποιούν και προτείνουν οι εταιρείες η Google και η Apple. Αλλά γενικά στα backend συστήματα επειδή χρειαζόμαστε καλό περφόρμανς χρησιμοποιούμε go επί το πλείστον και όπου αλλού χρειαστεί κάποιες supplementary γλώσσες. 

Ελένη [00:10:38] Φαντάζομαι ως ένα delivery app, η δημιουργία και η προσφορά μιας βέλτιστης εμπειρίας χρήστη είναι από τις πιο βασικές προτεραιότητες. Ποιος ρόλος της τεχνολογίας σε αυτό; 

Γιώργος [00:10:51] H τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να δίνουμε στο χρήστη εμπειρία η οποία με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θα ήταν δύσκολο να του δώσεις. Για παράδειγμα, όλοι θυμούνται ότι πριν μερικά χρόνια τηλεφωνήσαμε στα μαγαζιά και λέγαμε που είναι η παραγγελία μου. Τώρα με τις λύσεις που έχουμε και έτσι όπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία και το support και τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να δίνουμε για παράδειγμα στο χρήστη real time updates για το που είναι η παραγγελία και σε πόσα λεπτά ακριβώς θα έρθει. Μπορούμε να προτείνουμε πιο οικονομικά συμφέρουσες επιλογές, έχοντας στο μυαλό μας το affordability και τις υψηλές τιμές των αγαθών στην αγορά, μπορούμε να προσαρμόζουμε δυναμικά το περιεχόμενο στις ανάγκες κάθε χρήστη μέσα στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, η κεντρική σελίδα του efood μόλις ανοίγουμε το app έχει και personalized περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε individual. 

Ελένη [00:11:51] Και πώς βλέπεις να αλλάζει η εμπειρία χρήστη στο μέλλον, δηλαδή πώς όλες αυτές αναδυόμενες τεχνολογίες θα τον επηρεάζουν σου. Γιατί συνεχώς μιλάμε για hyper personalized experience για το metaverse μιλάμε για VR, για το AI. Πώς βλέπεις εσύ να αλλάζει η εμπειρία χρήστη;

Γιώργος [00:12:11] Σίγουρα έχοντας καινούργιο hardware μπορείς να σκεφτείς νέα πράγματα τα οποία δεν τα είχες σκεφτεί ποτέ. Δηλαδή όλοι είδαμε πρόσφατα το Apple Vision Pro όπου οι users έμειναν εκστασιασμένοι. Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα πολύ περιεχόμενο, αλλά απ ό, τι έχω δει είναι και το ίδιο και με το μάνατζμεντ. Να σου πω την αλήθεια το παρομοιάσω. Εάν δώσεις στον κόσμο και στους indivisuals τα εργαλεία για να φτιάξεις κάτι, ο κόσμος γίνεται πολύ δημιουργικός και σκέφτεται πολύ, πολύ ωραία πράγματα και εμπειρίες, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί. 

Ελένη [00:12:47] Αν σου έλεγα μη φανταστείς το user experience του μέλλοντος ποιο θα ήταν αυτό; 

Γιώργος [00:12:55] Όσον αφορά το food και το good delivery που είναι ο τομέας που δραστηριοποιείται το efood, θα φανταζόμουν μια πιο seamless ζωή με λιγότερα interactions στο App. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε βέλτιστο το user experience να πάρει ο χρήστης αυτό που θέλει, σπαταλώντας το λιγότερο χρόνο και όσο το δυνατόν πιο οικονομικά γίνεται. Οπότε για παράδειγμα το να ξέρεις σήμερα θα πας στο γραφείο, οπότε θέλω να με περιμένει ένας καφές εκεί. Κάτι τέτοια πράγματα δεν είναι μακριά και δεν είναι και κοντά ταυτόχρονα. 

Ελένη [00:13:30] Και πως θεωρείς, είναι καλό να συνεργάζονται οι ομάδες; Δηλαδή εσύ είσαι στο efood για να βγάλετε ένα καινούριο feature όπως αυτό που είπες. Το να βλέπεις που βρίσκεται η παραγγελία σου ανά πάσα ώρα και στιγμή, πώς να συνεργάζονται οι ομάδες της τεχνολογίας, του μπίζνες; 

Γιώργος [00:13:46] Το μεγαλύτερο benefit που παίρνουν οι εταιρείες είναι μέσω της συνεργασίας του best talent μέσα σε μια εταιρεία. Ο τρόπος είναι απλός Συνεργαζόμαστε, γράφουμε documentation, συζητάμε, κάνουμε μίτινγκ, συζητάμε technical solutions, κάνουμε internations πάνω στις τεχνικές λύσεις που δίνουμε. Στο τέλος βγαίνει ένα προϊόν πώς το βλέπουν και το χρησιμοποιούν οι users. 

Ελένη [00:14:08] Χρησιμοποιείτε κάποια μεθοδολογία πχ agile; 

Γιώργος [00:14:11] Ναι, ναι, σωστά. Σωστά. Θα δουλεύουμε με scrum, κάνουμε sprints, πλανάρουμε, υπάρχει produt οργανισμός που σαπορτάρει και τσεκάρει τα καινούργια features, έχουμε align calls μες στη βδομάδα και ενθαρρύνουμε γενικά τη συνεργασία μεταξύ των individuals. 

Ελένη [00:14:34] Ποια θα έλεγες ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με όλες αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Τώρα πάλι σε σχέση με την εμπειρία χρήστη. Και πώς μπορείς να παραμένεις συνεχώς up to date; Δηλαδή σας αγχώνει ότι βγαίνει κάτι καινούργιο σχεδόν κάθε εβδομάδα;

Γιώργος [00:14:52] Εμένα να σου πω την αλήθεια δεν με αγχώνει καθόλου. Συνήθως όταν πατάς στα πόδια σου και ξέρεις που είσαι, δεν αγχώνεσαι. Θα σου θυμίσω ότι πριν 100 χρόνια στη βιομηχανική επανάσταση, οι άνθρωποι φοβόταν ότι οι μηχανές θα τους φάνε τις δουλειές. Που εν μέρει ισχύει. Αλλά αυτό που είδαμε παραδοσιακά είναι ότι ο κόσμος κάνει adapt και βρίσκει κάτι άλλο να κάνει, το οποίο συνήθως είναι καλύτερο από αυτό που έκανε. Και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται. Οπότε στον τομέα της τεχνολογίας τα πράγματα σίγουρα εξελίσσονται. Για παράδειγμα, μπορείς να δεις ένα πρότζεκτ το οποίο δούλευε δύο χρόνια, αν πας να το τρέξεις τώρα, ειδικά σε model world δεν μπορεί να τρέξει, δεν είναι συμβατό και πρέπει ουσιαστικά να κάνεις πάρα πολύ maintenance το οποίο είναι οκ. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να μείνεις up to date , αλλά είναι expected νομίζω. Είναι expected γιατί τα πράγματα εξελίσσονται και δεν είναι stable και δεν θα ήταν καλό να είναι stable.

Ελένη [00:15:47] Μου έδωσες πάρα πολύ ωραία πάσα για την επόμενη θεματική μας που είναι γύρω από το software engineering και κάτι το οποίο ακούμε συχνά είναι αν οι software engineerings αντικατασταθούν από την ίδια την τεχνολογία με το AI και όλα τα γύρω γύρω. Στο WE LEAD έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη θέση πάνω στο θέμα. Εσένα ποιες είναι οι σκέψεις σου;

Γιώργος [00:16:12] Παρακολουθούσα πριν από δύο τρεις μέρες μια συνέντευξη επί του θέματος από τον CEO της Νvidia και με όλο αυτό που γίνεται τώρα με την τιμή της που έχει εκτοξευθεί λόγω GEN AI και Chat GPT και όλα αυτά. Και νομίζω συμφωνώ με αυτό που είπε ότι σίγουρα κάποιοι θα αντικατασταθούν από μηχανές. Νομίζω ότι είμαστε μακριά από αυτό γιατί τα LLMs ακόμα και τα GPT και οποιοδήποτε άλλο είναι ακόμα πολύ μακριά από το να φτιάξουν κάτι stable. Συνέχεια το ανθρώπινο μυαλό σκέφτεται πολύ πιο σύνθετα πράγματα και δίνει λύσεις σε πολύ πιο σύνθετα προβλήματα και σίγουρα σε κλάδους που είναι high risk δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τους ανθρώπους και το expertise τους από μηχανές. Δεν ξέρω. Μπορεί για παράδειγμα σε 10 χρόνια, σε 5 χρόνια, σε ένα χρόνο να μπορείς να κάνεις generate ένα static website και ένα συνέδριο ή κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν θα μπορέσεις όμως να αφήσεις ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να γράψει κώδικα για τραπεζικές συναλλαγές για παράδειγμα. Οπότε νομίζω το expectancy long term είναι ότι ναι, όπως και παλιότερα με τις μηχανές, κάποιες δουλειές θα αντικατασταθούν, αλλά νομίζω είναι προς τη θετική κατεύθυνση γιατί οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν κάτι καλύτερο να κάνουν. 

Ελένη [00:17:32] Χρησιμοποίησε εσύ εργαλεία σαν το Gen AI. 

Γιώργος [00:17:35] Στην καθημερινότητά μου πολύ λίγο και νομίζω βάση ρόλου ότι δεν παίρνω κάποια άμεσο κέρδος, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με κόσμο. Είναι δύσκολο να πάρεις απαντήσεις από λάθος Large Language Model. Gen AI σε μερικά internal της εταιρείας, το χρησιμοποιούμε κυρίως για δημιουργία περιεχομένου και να βοηθήσουμε τα καταστήματα να προβληθούν σε καλύτερες πλατφόρμα και να έχουν πιο πλούσιο περιεχόμενο. 

Ελένη [00:18:01] Το εμπιστεύεσαι; 

Γιώργος [00:18:02] Πάντα είμαστε, είμαι judgemental και βλέπω το output και το κρίνω. Ακόμα και μία εικόνα για παράδειγμα δεν ξέρω. Πρόσφατα το βλέπω στο LinkedIn. Μια εικόνα που ένας άνθρωπος με ένα μπλε μάτι, ένα πράσινο μάτι, οπότε πάντα θέλει προσοχή και attention to the detail. 

Ελένη [00:18:21] Πού βλέπει στον χώρο να κατευθύνεται. Τι trends υπάρχουν ή movements τα οποία και εσύ ακολουθείς. 

Γιώργος [00:18:27] Γενικά ο χώρος της πληροφορικής είναι αρκετά volatile. Kαινούργιες τεχνολογίες κάνουν merge αρκετά συχνά και οι adapters είναι early. Πολλές φορές σπεύδουμε να χρησιμοποιήσουμε πράγματα τα οποία ίσως μερικές φορές δεν είναι to be used για τον σκοπό που τα θέλουμε. Σίγουρα αυτό που χρειάζεται είναι να μένεις πάντα up to date να χρησιμοποιείς τεχνικές οι οποίες παραδοσιακά δεν αλλάζουν και κάποιες αξίες στο software development δεν αλλάζουν και είναι πάντα εκεί. 

Ελένη [00:19:05] Αν έχεις απέναντί σου τώρα ένα άτομο που ξεκινάει στο χώρο της τεχνολογίας, τι θα συμβούλευες να ακολουθήσει ή να μάθεις πρώτη γλώσσα. 

Γιώργος [00:19:15] Javascript! Eίναι πολύ εύκολη απάντηση. Eίναι η βασική γιατί μπορείς να κάνεις πλέον τα πάντα. Μπορείς να φτιάξεις mobile apps, μπορείς να φτιάξεις websites, μπορείς να φτιάξεις backend. Οπότε πρώτα διαλέγεις ένα εργαλείο που μπορείς να κάνεις τα πάντα και μετά εξειδικεύεσαι. 

Ελένη [00:19:30] Κάτι το οποίο βλέπουμε πάρα πολύ WE LEAD και μας ρωτάνε είναι ότι όταν ψάχνουν την πρώτη τους δουλειά. Θέλουν όμως κάπως να γεμίσουν το βιογραφικό τους και να αποκτήσουνε μια εμπειρία. Πώς μπορούμε να την αποκτήσουν αυτή την εμπειρία; Τι θα τους έλεγες; 

Γιώργος [00:19:45] Θα σου πω ακριβώς ότι έκανα κι εγώ. Μπορείς να γράψεις ένα mobile app. Μπορείς να γράψεις ένα website και να πας με ένα πορτφόλιο έτοιμο σε μια εταιρεία και να πεις. Όταν σπούδαζα ή πριν σπουδάσω ή αφού σπουδάσω, έγραψα και αυτά. Οπότε κατευθείαν στην πληροφορική είναι το πιο εύκολο πράγμα να χτίσεις το βιογραφικό σου, ακόμα και να μην έχεις corporate experience. 

Ελένη [00:20:03] Και τι θα συμβούλευες το άτομο που έρχεται πχ σε μια συνέντευξη; Έχεις εσύ αύριο τώρα μια συνέντευξη; Τι θα συμβούλευες; 

Γιώργος [00:20:11] Εγώ αυτό που θα συμβούλευα όλους όσους κάνουν συνεντεύξεις είναι να είναι honest γιατί συνήθως πρέπει και οι δύο πλευρές να έρθουν σε ένα agreement για να δουλέψει σωστά η σχέση. Οπότε αυτό που έκανα και εγώ παραδοσιακά ήταν να σαι πρώτα honest και να ξέρεις ακριβώς τι θες και να μην πας σε μια δουλειά απλά για να πάρεις τη δουλειά. Να πας κάπου, σ'αρέσει και να κάνεις αυτό που θες στην πραγματικότητα. 

Ελένη [00:20:36] Σωστά! Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στη δουλειά ας είναι κάτι το οποίο μας αρέσει και μας γεμίζει. Και επειδή είμαστε στο WE LEADERS Unplugged δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω, ποια είναι η δική σου άποψη για τη σημασία του representation στον κλάδο και ειδικότερα πώς αναπτύσσεται τεχνολογία; Ο κλάδος της τεχνολογίας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι ένας κλάδος όποιος ανδροκρατείται, οι γυναίκες κατέχουν το κάτω του 30% των θέσεων εργασίας. Άρα τι θα έλεγες; Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις;

Γιώργος [00:21:13] Πάντα όταν κάνω interview αυτό που κοιτάω είναι να βρω απέναντί μου έναν solid individual, ο οποίος ήταν το καλύτερο fit δουλειά που θέλουμε να κάνουμε. Τώρα περί gender equality αυτό που πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στην τεχνολογία, η οποία όπως είπες και εσύ, είναι όντως ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Αυτό που χάνουμε όμως με την παρουσία χωρίς diversity αυτό που χάνουμε είναι αυτή η διαφορετική σκέψη. Για παράδειγμα, έχοντας ανθρώπους όχι μόνο διαφορετικού φύλου αλλά και διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικής κουλτούρας ή διαφορετικής ηλικίας ακόμα, μπορείς να φτιάξεις ένα προϊόν που αντιμετωπίζει και γεννάται μέσα από ιδέες ανθρώπων με πολύ διαφορετικό background και διαφορετικές εμπειρίες. Οπότε μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο προϊόν, το οποίο απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος χρηστών. 

Ελένη [00:22:06] Πολύ απλά γιατί κι εσείς έχετε ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται στο 100% των ανθρώπων, άρα το να έχεις εκπροσώπους αυτών των ανθρώπους στο decision making τραπέζι βοηθάει να φτιάξετε ένα πολύ καλύτερο προϊόν. 

Γιώργος [00:22:20] Ακριβώς. 

Ελένη [00:22:21] Ωραία. Και τέλος, ολοκληρώνοντας με το κλασικό μας ερώτημα ποιες δεξιότητες θεωρείς απαραίτητες για ένα άτομο που θέλει να μπει στον κόσμο της τεχνολογίας; 

Γιώργος [00:22:32] Νομίζω κάποιες βασικές μαθηματικές γνώσεις είναι απαραίτητες στην τεχνολογία ώστε να μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργούν τα πράγματα. Όρεξη για problem solving και resilience over the years, υπομονή και όρεξη για σκληρή δουλειά. Και μετά sky is the limit θα έλεγα. 

Ελένη [00:22:49] Πολύ ωραίος τρόπος για να κλείσουμε. Γιώργο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για σήμερα! 

Γιώργος [00:22:54] Ευχαριστώ. 

Ελένη [00:22:57] Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του επεισοδίου. Ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας. Για ακόμα περισσότερο tech περιεχόμενο και behind the scenes, ακολουθήστε μας στα σόσιαλ μίντια. Βρείτε μας στο facebook, LinkedIn, twitter και instagram. Ακολουθήστε μας στις πλατφόρμες spotify, apple podcast ή όπου αλλού ακούτε τα podcasts σας για να μη χάσετε ούτε ένα από τα επόμενα επεισόδια. Είμαι η Ελένη Ακτύπη και θα τα πούμε τον επόμενο μήνα σε ένα ακόμη WE LEADERS Unplugged.

📩 For ideas or/and guests' suggestions, feel free to reach out to us at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Our newsletter